wielkość liter: A A
Słuchaj Radia Egida

eklerki z kremem budyniowym

 

Witajcie! Dzisiaj zaserwuję Wam przepis na przepyszne i wcale nie takie trudne jak mogłoby się wydawać – eklerki. Co prawda nie jest to przepis czekoladowy, ale i czekolada zajmie tutaj swoje ważne i niezwykłe miejsce. Powodzenia!

 

EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ kostki masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

Krem:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ kostki masła,
  • ½ laski wanilii (lub cukier waniliowy),
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 3 jajka.

Wykonanie:

  1. Masło i cukier puder zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy chwilę cały czas mieszając.

     

  2. Kiedy masa trochę wystygnie, dodajemy po 1 jajku miksując lub ucierając, aż ciasto zacznie lekko odstawać od naczynia.
     
  3. Ciastem napełniamy szprycę i wyciskamy na wyłożoną pergaminem blachę eklery o długości 10 cm. Ciastka można też formować łyżką. Pieczemy 25-30 minut (zalecam raczej 30 min, jeśli wyciągniecie za wcześnie, ciasto opadnie) w temperaturze 200°C, aż się zarumienią. Wyjmujemy, ostudzamy i przekrajamy wzdłuż na połowy, a następnie ponownie na kilka minut wkładamy do piekarnika i trzymamy, aż zauważymy, że eklerki są suche w środku.


     

  4. Przyrządzamy krem. Gotujemy 1,5 szklanki mleka z miąższem z wanilii (lub cukrem waniliowym), cukrem i masłem. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy do niego płyn jajeczny i energicznie mieszamy przez chwilę (nadal na ogniu, można go po chwili zmniejszyć), aż powstanie gładki krem. Jeśli krem wyda się za rzadki możecie dodać mąki ziemniaczanej i mieszać (krem musi być ciepły i podgrzewany).
     
  5. Eklery wypełniamy jeszcze ciepłym kremem (można użyć szprycy).

  6. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę – czekoladę wkładamy do miseczki, którą układamy na garnku z wodą (patrz mus czekoladowy) i polewamy nią gotowe eklerki.

    SMACZNEGO!