Zastanawiając się nad upieczeniem babeczek z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, pomyślałam sobie o takich, które byłyby alternatywą dla „Czekoladowego szaleństwa z kremem mascarpone”. Babeczki są lżejsze, ponieważ do ich przygotowania będziemy używali serka naturalnego oraz musu owocowego, jednakże ich smak nie traci na jakości i mogę je serdecznie polecić jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Na babeczki:
Na mus:
Na krem:
Zanim przejdziecie do robienia ciasta na babeczki, przygotujcie mus z gruszek i jabłek. Owoce należy umyć, obrać i pokroić na cząstki, bądź mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka, zalać miodem z odrobiną wody (1-2 łyżek). Dusimy przez około 10 minut i miksujemy w blenderze. Jeżeli owoce będą kwaśne możecie dodać większą ilość miodu (jeżeli nie macie miodu, możecie go zastąpić cukrem).
Podobnie jak w „Czekoladowym szaleństwie z kremem mascarpone” przygotujcie sobie, tym razem, trzy miseczki, gdzie w jednej wymieszacie mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugiej ubijecie białka z cukrem wanilinowym, a w trzeciej zmiksujecie żółtka z cukrem, dodacie olej i mleko lub sok pomarańczowy.
Po połączeniu mokrych składników dodajcie mąkę z proszkiem i dobrze wymieszajcie (gdyby masa była zbyt zbita należy dodać soku, bądź mleka, tak, aby była gęsta ale nie zbyt lejąca). Na samym końcu dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie od spodu.
Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papilotkami i napełnijcie, każdą, płaską łyżką ciasta. Następnie do każdej dodajcie mus i pokryjcie następną warstwą ciasta, tak aby papilotka była zapełniona w ¾ ciastem z musem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Podczas pieczenia się babeczek zmiksujcie serek homogenizowany naturalny z cytryną i cukrem pudrem.
Gdy babeczki wystygną na każdą nałóżcie przygotowany krem (będzie miał konsystencje lukru) i posypcie skórką pomarańczową.
Smacznego!!! ;-)