Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować troszeczkę inną formę przygotowania kremu z dyni. Nie wiem, czy danie to mogę nazwać tartą, ale do podania zupy przygotowałam mini tarty, ponieważ pomyślałam sobie, iż sposób podania posiłku jest dosyć ciekawy i nadaje się do przyjmowania gości. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :)
Warzywa myjemy. Z dyni należy wyjąć pestki, a także podzielić miąższ na cząstki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę zaś obieramy i kroimy na większe kawałki.
Przyprawy wrzucamy do miseczki i mieszamy tak aby się ze sobą połączyły.
Do garnka wlewamy oliwę oraz wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula delikatnie się podsmaży, dodajemy mieszankę wcześniej przygotowanych przypraw i zostawiamy na chwilę. Następnie pokrojoną na cząstki dynię dodajemy do garnka i podsmażamy kilka minut razem z cebulą.
Następnie wlewamy około 1,5l wody i dodajemy marchewkę. Po około 30 minutach dodajemy kalafiora i brokuły. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy zupę, aż warzywa będą miękkie. Osobiście ostatnio gotowałam ją około 2 godzin.
W czasie, gdy nasza zupa będzie się gotowała, można przygotować mini tarty. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie kruszymy masło i wyrabiamy je. Po chwili dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W razie, gdyby ciasto było zbyt kruche, dodajemy trochę więcej śmietany, tak aby było jednolite i jędrne.
Po wyrobieniu ciasta, dzielimy je na około 10 części. Poszczególne kawałki należy rozwałkować i okleić formę na mini tartę. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe tarty wykładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy zupa będzie gotowa przelewamy zawartość do blendera lub jeżeli mamy blender ręczny miksujemy dokładnie wszystkie warzywa wraz z cebulą, tak aby powstał aksamitny krem.
Następnie najlepiej jest skosztować zupę, aby zorientować się czy dodana przez nas ilość przypraw jest wystarczająca.
Na osobnej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy 100 g pestek z dyni delikatnie je podsmażając aż nabiorą złotego koloru.
Na talerz wykładamy mini tartę, wlewamy do niej porcję zupy i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego ;-)