Tym razem przyszedł czas na Walencję. Jest to miasto leżące nad rzeką Turia, na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Należy do obszaru zwanego Costa Blanca. Właśnie stąd wywodzi się specjalność kulinarna podawana w całej Hiszpanii oraz znana na całym świecie Paella Valenciana. Zatem zapraszam do skosztowania!
1. Paella Valenciana – podstawowym jej składnikiem jest ryż. Do jej przygotowania powinno się używać ryżu średnioziarnistego. Oprócz tego mamy warzywa: pomidory, cebulę, paprykę i fasolkę zieloną o szerokich strąkach, a z mięs, to: królik, kurczak i czasami kaczka. Charakterystyczną cechą tej potrawy jest jej bardzo intensywny żółty kolor. Został on uzyskany dzięki dodaniu sporej ilości szafranu, który nadaje również potrawie bogaty i niepowtarzalny smak. Na koniec jeszcze trochę oliwy z oliwek oraz bulion mięsny. Całość skrapiana jest świeżym sokiem z cytryny. Tradycją w Walencji jest przygotowywanie paelli na zewnątrz, na wolnym ogniu.
2. Paella Marinera– paella z owocami morza. Oprócz składników podstawowych wymienionionych powyżej, zamiast mięsa, królują tutaj małże, krewetki i kalmary, a bulion mięsny zamienia się na bulion rybny.
3. Arroz Negro (Paella Negro) – w tłumaczeniu jest to czarny ryż. Mamy tutaj składniki bardzo podobne jak w Paella Marinera, jednak zamiast szafranu używa się atramentu z kałamarnicy, który nadaje całości czarny kolor i wzmacnia smak owoców morza.
Wobec tego nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam ¡que aproveche!
(hiszp. smacznego)
Więcej dań i zdjęć możecie zobaczyć na moim blogu:
http://karolinagumpert.tumblr.com/post/23543669162/paella-valenciana-arroz-negro-paella